Feniranje i Rašćebavanje | Salon za šišanje i negu kućnih ljubimaca
15726
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15726,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Feniranje i rašćebavanje

Feniranje

Kada se završi kupanje i stavljanje balzama na mokru dlaku sledi feniranje paKuca i Maca - Salon sa šišanje i feniranje pasa tek onda šišanje ako za to postoji potreba.
Feniranje je složen proces, koji ako se ne uradi profesionalno,najčeće uzrokuje lomljenje i isušivanje dlake kod pasa i mačaka. Zbog izlaganja suviše visokim temperaturama i nestručne upotrebe aparata poput: fena, prese, itd. dlaka gubi zaštitni sloj i masnoću što kasnije pravi problem oko oblikovanja. Visoka temperatura značajno oštećuje dlaku jer postaje suva,krta i lako lomljiva. Pre samog feniranja, potrebno je dlaku blago iscediti rukama u kadi i onda isušiti peškirom bez trljanja, samo tapkanjem ili umotavanjem u frotir kako bi se višak vode upio. Kod fena je najbitnije da snažno izduvava vazduh istim intenzitetom nego toplota koju postiže. Za adekvatno feniranje potrebni su kvalitetan fen i nekoliko tipova četki u zavisnosti od tipa i dužine dlake. To znači da će se u zavisnosti od tipa i dužine dlake koristiti četke sa kraćim ili dužim zubcima, šire ili uže što pak zavisi i od veličine ljubimca. Dlaka koja je dobro osušena i isfenirana adekvatnom četkom postaje sjajna i dobija na volumenu. Profesionalni grumerski saloni imaju fenove sa jonizatorom koji značajno umanjuju oštećenja dlake. Fenovi imaju i dodatke koji ubrzavaju proces feniranja tako da sušenje traje kraće, samim tim je ceo proces konforniji i manje naporan za ljubimce. Na kraju feniranja, fen se podesi na nižu temperaturu i dlaka se dodatno prosuši i ohladi.

Rašćebavanje

Kod ljubimaca koji imaju dužu dlaku kao po pravilu se dešava da od tretmana do tretmana u salon dolaze sa jako ućebanom dlakom.
Najčešće pitanje vlasnika je da li je psa moguće rašćebati ili se mora ošišati/izbrijati do kože? Naš odgovor je: psa je moguće rašćebati i uvek idemo na tu soluciju nego da ga šišamo do kože. Naime, rašćebavanje dlake je jedini način da se pas može ošišati bez izbrijavanja. Problem je što veliki broj grumera jednostavno ne želi rašćebavati pse i vlasnicima predlažu izbrijavanje jer je to njima lakši, brži i mnogo jeftiniji način kako da reše problem. Prilikom rašćebavanja može doći do stresa i velikog bola. Rašćebavanje psa se radi polako kako se psu ne bi nanosio bol, jer ućebana dlaka najveće probleme pravi na najosetljivijim mestima kao što su pazuh, unutrašnja strana nogu, uši, predeo oko vrata. Zato je vrlo važno da grumer bude pažljiv i strpljiv, da ne štedi na materijalu jer regenerator i preparati za rašćebavanje olakšavaju postupak da se spasi što više dlake. Najčešći razlog ućebavanja je, pored neredovnog češljanja, i neadekvatno sušenje posle kupanja u kućnim uslovim. Tada se po pravilu dlaka ne osuši do korena. Vlasnici misle da će izbrijavanjem dlake rešiti problem ućebanosti.

Kontaktirajte nas i zakažite feniranje i rašćebavanje Vašeg ljubimca